Na grzyby
BOROWIK SZLACHETNY
Dość popularny i jeden z najbardziej cenionych grzybów. Potoczna nazwa w Polsce to "prawdziwek" dawniej na ziemiach polskich używano nazw: borowik, grabak, grzyb borowik (też: borownik, borowy), grzyb jadalny, grzyb majowy, grzyb prawdziwy, grzyb sprawiedliwy, grzyb właściwy, prawdzik oraz grzyb prawy, prawak, prawik, przawdziwik, prawdziwiec, grzyb dębowy, grzyb biały.
Owocnik: od 6 do 25 cm średnicy, u młodych białawy potem ciemnobrązowy, najpierw półkolisty potem wypukły, u starszych owocników w czasie pogody wilgotnej skórka kapelusza lepka, normalnie skórka kapelusz sucha, matowa, nieoddzielająca się od miąższu.
Trzon: od 5 do 20 cm wysokości o kolorze białawym, piaskowym, u młodych egzemplarzy trzon zazwyczaj jest pękaty.
Miąższ: białawy, niezmienny, mięsisty, u starszych grzybów gąbczasty
Występowanie: rośnie od czerwca do listopada, czasem bywa nawet w grudniu, najobficiej występuje w górskich drzewostanach świerkowych, ale także w lasach liściastych, mieszanych, iglastych. Tworzy mikoryzę ze świerkami i sosnami.
Uwagi: obok rydzów najbardziej poszukiwany i ceniony kulinarnie z grzybów występujących w Europie
źródło: www.nagrzyby.pl