Na grzyby
MLECZAJ RUDY - Lactarius rufu
Nazwy potoczne: dziki rydz, psi rydz, gorzki rydzek
Owocnik: 8-10 cm średnicy, młode osobniki mają owocnik stożkowy o barwie rdzawobrązowej.
Blaszki: lekko rozchylone, gęste o barwie rdzawoczerwonej
Trzon: od 4 do 8 cm długości, mniej lub bardziej przypominający walec, u młodych osobników występuje białawy nalot
Występowanie: lasy iglaste i mieszane, występuje grupowo jak i pojedynczo, na glebach kwaśnych i piaszczystych
Uwagi: Na skutek ostrego smaku mleczaj rudy jest głównie zaliczany do niejadalnych a także dlatego, że w stanie surowym może powodować nudności i wymioty. Choć w Rosji i na Ukrainie zaliczany jest do jadalnych. Po odpowiednim przygotowaniu można go jednak spożywać gdyż po ugotowaniu traci swój ostry - charakterystyczny smak.
źródło: www.nagrzyby.pl