Na grzyby
MLECZAJ RYDZ - Lactarius deliciosus
Należy do rodziny gołąbkowatych, grzyb jadalny
Nazwy potoczne: rydz smaczny, ryżok, ryżyk, rydzyk, ryżek, rydzek, rydz pański, rycek
Owocnik: ma zazwyczaj ok 6 do 12 cm średnicy, mięsistoczerwony, pomarańczowy, kapelusz ma charakterystyczne na jaskrawym tle ciemniejsze kręgi
Blaszki: są gęsto ustawione i podobnej barwy co kapelusz
Trzon: trzon zazwyczaj ok 3 do 7cm wysokości, prawie walcowaty, na jego powierzchni można zauważyć lekkie wgłębienia.
Występowanie: lubi gleby piaszczyste, występuje pod sosnami na obrzeżach lasów i podłożach trawiastych, miejscami wysyp jest bardzo liczny
Uwagi: uznawany wręcz za rarytas, jest bardzo poszukiwanym grzybem głównie ze względu na walory smakowe
źródło: www.nagrzyby.pl