Na grzyby
PIEPRZNIK - Cantharellus cibarius
Należy do rodziny gołąbkowatych, grzyb jadalny
Nazwy potoczne: kurka, kurek, kurza stopka, kurzajka, lisica, liszka, lepieszka, lepicha, łasiczka, pieprzyk, stągiewka
Owocnik: średnica waha się od 1 do 7 cm, charakterystyczny żółty, bladożółty kolor, u młodych okazów owocnik jest wypukły i płaski, u starszych natomiast: postrzępiony, gładki
Trzon: od 3 do 8 cm wysokości o powierzchni gładkiej jest tej samej lub nieco jaśniejszej barwy co kapelusz.
Występowanie: wysyp od czerwca do listopada, tworzy mikoryzę głównie z sosną i świerkiem a także z dębem czy bukiem, występuje na terenach bardzo zróżnicowanych głównie borowych.
Uwagi: bardzo smaczny i pospolity. Głównie przyrządzany w marynatach i duszony, raczej ciężkostrawny, znoszący ciężkie warunki transportowe
źródło: www.nagrzyby.pl