Na grzyby
Podgrzybek Brunatny - Xerocomus badius
Nazwy potoczne: grzyb płowy, borowik brunatny, grzyb kasztanowaty, podgrzybnik, półgrzybek, zajęczak, siniak, czarnulka.
Owocnik: koloru kasztanowatego, powierzchnia sucha, filcowata, matowa, podczas wilgotnej pogody lepki.
Miąższ: białawy, żółtawy, na miejscu cięcia ciemnieje, z wiekiem miękki
Trzon: o wysokości od 5 do 12 cm, barwy żółtawobrunatnej, czasem mniej lub bardziej walcowaty, niekiedy wybrzuszony, grubszy, kora trzonu włóknista lecz twardawa.
Występowanie: lasy liściaste i iglaste, rośnie od lata do jesieni, bardzo pospolity, występuje w grupach jak i pojedynczo.
Uwagi: uznawany za gorszy okaz od borowika szlachetnego lecz również doceniony za walory smakowe w sosach jak i marynatach
źródło: www.nagrzyby.pl